Advocatuur
Scheiden is maatwerk
De keuze om te scheiden is vaak lastig. Het is niet een beslissing die zomaar wordt gemaakt. Vaak heeft u over de emotionele kant al veel nagedacht. En als het kan, dan is het goed om voor alle onderdelen van scheiden voldoende tijd te nemen en zeker niet overhaast aan de slag te gaan.
Wat zijn dan de onderdelen van scheiden
Allereerst alsnog de emotionele kant, maar dan meer voor de andere partner. Hoe is het voor hem of haar? En hoe vertel je het dan? De scheidingsmelding, zoals dat wordt genoemd, is lastig. Neem een rustig moment. Vertel meer dan alleen dat u wil scheiden. Probeer vanuit uw oogpunt te vertellen waarom u de wens heeft om te scheiden. Verstandig is om daarbij verwijten te voorkomen en vanuit uw eigen beleving te vertellen hoe u tot de keuze bent gekomen. Hierna is het goed om de ander de ruimte te geven om de melding een plek te geven. U heeft er misschien al lang over nagedacht, maar de ander nog niet.
De overige onderdelen zijn dan:
- Hoe scheiden: in overleg via mediation, of met ieder een eigen advocaat;
- Een plan voor de kinderen (ouderschapsplan);
- Een afspraak over de financiën (echtscheidingsconvenant);
- De procedure bij de rechter – de scheiding aanvragen;
- De inschrijving bij de gemeente (want dan is pas de echtscheiding definitief).
Meer dan 15 jaar ervaring. Eerdere cliënten hebben Jet ’t Hart ervaren als integer, openhartig, praktisch ingesteld, betrokken, to the point en betrouwbaar.
VRAGEN?
Hoe is de procedure bij de rechtbank
Om te kunnen scheiden moet er altijd een advocaat zijn die de procedure aanvraagt bij de rechtbank. Dit kan ook een advocaat-mediator zijn. De echtscheiding wordt namelijk altijd uitgesproken door de rechter. Hoe lang de procedure duurt, hangt af van de manier waarop de aanvraag bij de rechtbank wordt ingediend. In overleg is de procedure korter dan op tegenspraak (dus dat ieder een eigen advocaat neemt en er geen gezamenlijke afspraken zijn gemaakt).
Is een ouderschapsplan of overeenkomst een voorwaarde om te scheiden?
Als het niet lukt om samen afspraken te maken, of niet op alle onderdelen, dan kan altijd de echtscheiding worden aangevraagd. De idee is wel dat er geprobeerd moet worden om een ouderschapsplan op te stellen. De rechter vindt het belangrijk dat ouders samen hun best doen om de verantwoordelijkheid te nemen voor de kinderen. Helaas lukt dat niet altijd en dan kan aan de rechter worden gevraagd om beslissingen over de zorgregeling, informatieplicht en kinderalimentatie.
Hoe zit het met een geregistreerd partnerschap?
Als er kinderen zijn dan geldt voor een geregistreerd partnerschap hetzelfde als voor een echtscheiding. Het heet dan geen echtscheiding maar een ontbinding van het geregistreerd partnerschap.
Contact
Voor vragen neem contact op met Jet ’t Hart op 023-3690238 of vul onderstaand contactformulier in.