Uit elkaar
Uit elkaar gaan is maatwerk
Emotioneel maakt het niet uit of u getrouwd bent of samen woont. Een groot verschil zit met name in de wettelijke regelingen die er gelden bij partners die samen wonen. Het is goed om u hierover te laten informeren.
Wel of niet een samenlevingscontract
Voor samenwoners is allereerst van belang of er wel of niet een samenlevingscontract of overeenkomst is. In dat contract staat namelijk veel informatie over de manier en voorwaarden of afspraken waaronder de samenleving wordt beëindigd. Is er bijvoorbeeld iets afgesproken over de inbreng met eigen geld in de gezamenlijke woning, of over de kosten van de huishouding, of pensioen? Hoe de beëindiging van de relatie juridisch zou moeten worden geregeld is sterk afhankelijk van de samenlevingsovereenkomst.
Is een ouderschapsplan nodig?
Ook bij partners die hebben samen gewoond en uit elkaar gaan is een ouderschapsplan nodig, en al helemaal als er gezamenlijk gezag is, want dan is het wettelijk verplicht. Maar ook zonder gezamenlijk gezag is het goed om bewust met de andere ouder afspraken te maken en dat er afspraken zijn die door jullie samen als ouders worden gedragen. In een ouderschapsplan staat iets over de omgangsregeling, informatieplicht/recht en kinderalimentatie. Voor ieder onderdeel kan ook een beslissing bij de rechter worden gevraagd.
Is een convenant nodig?
Zeker als er een gezamenlijke woning is, is het verstandig om afspraken te maken en deze ook vast te leggen in een overeenkomst. Bij samenwoners wordt eerder gesproken over een overeenkomst, maar een convenant is dat eigenlijk ook gewoon.
Meer dan 15 jaar ervaring. Eerdere cliënten hebben Jet ’t Hart ervaren als integer, openhartig, praktisch ingesteld, betrokken, to the point en betrouwbaar.
VRAGEN?
Contact
Voor vragen neem contact op met Jet ’t Hart op 023-3690238 of vul onderstaand contactformulier in.