Hoe zit het met Partneralimentatie

Voor de vaststelling van partneralimentatie wordt allereerst gekeken naar de levensstandaard tijdens het huwelijk om te bepalen wat de behoefte is. Daarna wordt gekeken wat de draagkracht is; wat er financieel kan worden bijgedragen.

Over de behoefte kan al veel discussie bestaan. Hoe wordt dan de levensstandaard berekend? Waar gaat men van uit? Is er eigenlijk wel behoefte? Kan er niet gewoon meer gewerkt worden? Maar ik heb toch recht op 12 jaar?

En dan de draagkracht. Maar de betaler kan toch meer geld verdienen? Of meer geld uit zijn bedrijf halen? Of de kosten privé of zakelijk omlaag brengen? Of meer werken?

Het is niet voor niks dat er veel geprocedeerd wordt over alimentatie. Er is namelijk ook best veel ruimte voor discussie.

En dan ook nog …

Wat ook nog vaak ter discussie staat is de behoeftigheid of lotsverbondenheid.

De behoeftigheid gaat over de vraag of de ontvanger niet zelf in de eigen behoefte kan voorzien. De lotsverbondenheid gaat over de vraag of de ontvanger zich zodanig heeft gedragen dat de grondslag voor partneralimentatie is komen te vervallen. En laat staan de discussie over het verbleken van de behoefte.

Recht op 12 jaar?

De idee dat partneralimentatie een recht is, is niet meer van deze tijd. Daarom zijn er ook meerdere initiatieven om in de wet de regels over partneralimentatie te wijzigen. Ook merk ik in mijn eigen praktijk dat de ontvanger niet altijd zit te wachten op partneralimentatie.

Verder is er geen recht op 12 jaar. Het is een uitgangspunt en een maximum. Er wordt nu regelmatig geprocedeerd om de periode korter te krijgen. Een verlenging van de 12jaarstermijn ben ik al tijden niet tegen gekomen, maar het kan wel in bijzondere gevallen.

Hoe het ook voor je is en of je nu de betaler of ontvanger bent, laat u goed adviseren.

Verzoek tot wijziging

Een verzoek tot wijziging van de alimentatie kan leiden tot een verlaging, verhoging, beëindiging of het alsnog toewijzen ervan. Om zo’n wijzigingsverzoek bij de rechtbank in te dienen, heeft u goed advies nodig. Denkt u dat u te weinig krijgt of betaalt, win dan eerst juridisch advies in. Een wijziging is niet altijd een reden voor een positieve beslissing van de rechter. Bespreek de nieuwe situatie en/of laat opnieuw uw draagkracht bepalen. Misschien is mediation ook mogelijk
Meer advies mail of bel 0233690238

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *