Kinderen in de scheiding

Voor kinderen zijn de problemen bij scheiden anders dan bij volwassenen. Het is goed om daarbij stil te staan zodat de kinderen niet worden belast met de scheiding of de spanningen die een scheiding met zich meebrengt.

Voor kinderen in scheiding is een scheidingsperiode erg bijzonder. Hun normale bestaan komt op losse schroeven met alle gevolgen. Ieder kind reageert anders. Voor kinderen wordt een scheiding op een hele andere manier ervaren. Dat klinkt logisch, maar duidelijk is dat de ervaring van kinderen zeer wordt onderschat.

Kinderen verdienen eigenlijk alle aandacht tijdens de scheidingsprocedure maar dat lukt niet altijd.

Naast dat ouders tot afspraken over de kinderen moeten komen en deze afspraken in een ouderschapsplan opnemen, zullen ouders ook echt even stil moeten staan bij wat de kinderen nodig hebben. Kinderen zijn daarin verschillend en ook per leeftijdscategorie is er ander gedrag en zijn er andere behoeftes. Schroom niet om hulp te vragen voor de kinderen. Ik werk met verschillende hulpverleners samen en kan samen met u kijken naar een passend traject voor de kinderen.

Ook kinderen moeten weten dat er een scheiding komt. Het is moeilijk om aan de kinderen dit te vertellen, maar het beste is dat de kinderen het van u horen en niet van een ander. Vertel het pas als u helemaal zeker bent van uw zaak en vertel het bij voorkeur samen.
Het is belangrijk om de kinderen niet tussen jullie in te laten staan. Kinderen willen het liefst weten waar ze aan toe zijn. De kinderen beslissen niet, maar hun mening telt wel. Het is nog best lastig om de kinderen een rol te geven zonder hun te belasten met het idee dat zij het moeten oplossen voor hun ouders. Dit moet zorgvuldig gebeuren, want de kinderen meoten zich niet verantwoordelijk voelen voor de te nemen beslissingen. Meer informatie hierover geef ik graag en ook hoe de mening van de kinderen goed in beeld kan worden gekregen.

Enkele tips om de kinderen te vertellen over de scheiding:

– vertel het pas als het zeker is dat er een scheiding komt.
– wacht niet te lang want anders vertelt een ander het.
– zijn er meer kinderen dan niet de kinderen apart nemen, maar gelijktijdig.
– vertel het samen aan de kinderen en zonder verwijten. Niet teveel details en benadruk dat het een besissing van jullie samen is.
– neem er de tijd voor, kies een rustig moment en op een plek waar de kinderen zich fijn voelen.
– geef tijd en ruimte voor een reactie. Ieder kind reageert anders. Vraag om een reactie, maar niet naar een mening.
– vertel dat jullie nog wel samen de beslissingen nemen over de kinderen.
– vertel kort over de gevolgen, zoals niet meer allemaal in één huis wonen.
– bevestig vooral aan de kinderen dat het niet aan hun ligt en dat jullie altijd van hun zullen houden.

Voor vragen: 023 3690238

Of mail: info@thartadvocatuur.nl

kinderen